Quan vaig començar a preparar este xicotet treball d’investigació basat en un expedient de l’Arxiu Municipal que porta per títol: Registro de altas de vehículos automóviles sujetos al impuesto de la Patente nacional, mai pensava que al final una relació de noms de propietaris i marques de vehicles, ens permetria descobrir tanta i curiosa informació sobre l’economia local lligada a l’evolució del món del transport i del desplaçament del veïnat.
Comencem el nostre viatge a motor, que s’inicia l’any 1936 i durarà, per motius d’espai, fins a 1957. En primer lloc vull aclarir que la matrícula o patent d’un vehicle és una combinació de lletres i números que fan possible identificar-hi l’automòbil amb una placa que solen portar a la part davantera i darrera. Està obligació es fa extensiva també a altres mitjans de transport amb una cilindrada de motor mínima.
Les primeres dècades del segle XX suposen un avanç considerable al món de l’automoció, sobretot en alguns països europeus com Itàlia, França, Alemanya, i als Estats Units. Al nostre país la Guerra Civil frena en sec l’activitat inversora i de fabricació que començava tímidament, i s’haurà d’esperar fins a ben entrat el període de postguerra, a la dècada dels cinquanta amb l’incipient creixement, perquè la fabricació de cotxes recupere una certa normalització.
Mutxamel amb una economia basada bàsicament en l’agricultura, presenta també, sempre seguint este registre, unes peculiaritats dignes de ressaltar. La seua lectura ens permetrà saber quins eren els primers veïns que tenien possibilitats econòmiques per a adquirir un cotxe o tant sols una “motet”, tot un luxe en estos temps. Des de l’any 1936 fins al 41, sols es va donar d’alta un vehicle per any, dos d’estos, camionetes. Francisco Gomis Poveda és el primer veí que compra un auto, de la marca Fiat i amb el número de matricula A.1733. Un dels aspectes que cal destacar és que, durant set exercicis comptables, no es va produir cap alta de vehicles a l’ajuntament, de 1941 a 1948, és a dir que cap mutxameler va poder adquirir-ne.
Fins a 1954, que comença a canviar, la tendència continua sent prou plana, però ja observem la irrupció al parc mòbil mutxameler de motocicletes, i són les marques predominants les espanyoles Lube i Ossa, i la italiana, però produïda aquí, Guzzi. El trienni 1955-57 és una etapa important per al desenvolupament econòmic i humà del nostre municipi, propiciat per l’arribada de les grans empreses foranes dedicades al cultiu i exportació de la tomata. Este fenomen es veu també acompanyat amb l’augment espectacular, comparat amb les anotacions anteriors, de la matriculació de motocicletes i algun turisme. L’any 1956 trobem censats 22 vehicles i 21, el següent. Les companyes exportadores establides a Mutxamel que apareixen al registre com a pioneres a la compra de vehicles, son la A.D.E.P.A., S.A. i Hijos de Nicolas Montals, S.L.
Com a dades d’interès per a les persones que volen saber més de la vida diària al segle passat a Mutxamel, anotem:
-Que el primer taxi que circula pel municipi és l’auto que compra el metge Joaquín Sala Alberola, l’any 1948, per a destinar-lo a este menester.
-L’empresa mutxamelera de transport “Ripoll” va adquirir el primer vehicle l’any 1950, marca Fiat, i ho va fer el seu fundador, Antonio Ripoll Ivorra.
-Alguns dels vehicles, sobretot els autos i camionetes eren comprats de segona mà, i per tant porten matrícula d’altres províncies. Resultaven més barats i, en alguns casos, la finalitat era tornar-los a revendre per a traure benefici econòmic.
-Com ja s’ha mencionat a mitjans dels cinquanta el cicle econòmic comença a canviar per a millorar, l’economia avança i les necessitats dels veïns, també. I ens trobem amb un nou model de vehicle amb tres rodes, mescla de moto i camioneta, la marca Iso, conegut popularment com a “motocarro”. Permetia transportar mercaderies i, també, amb unes caixes de fusta que feien de seients, viatjar la família a la platja o al bancal, tots junts, fent de precursors dels moderns descapotables!!! Per cert, el primer Iso que arriba a Mutxamel ho fa de mans de José Ripoll Garrigós, l’any 1954.
-Els nous metges, que arriben a Mutxamel a mitjans de la centúria passada, són també pioners en l’adquisició de motos, per a recórrer el terme municipal i poder atendre millor els veïns que requerien els seus servicis. Don Miguel Pérez, amb domicili a la “Casa del Médico”, compra una Ossa l’any 1956, i Don José Toledano, la primera “Vespa” mutxamelera, l’any següent.
En aquest enllaç teniu la relació exhaustiva i detallada dels primers vint anys de vida activa del parc mòbil mutxameler. No sols són lletres i números, sinó que ens parlen de situacions i èpoques molt dures de la vida de la societat mutxamelera. Però a mi, i espere que a molts de vosaltres també, m’han fet evocar i sentir vives a moltes famílies i coneguts, i reviure el primer viatge amb la “Guzzi” del meu pare o el camió “Ebro” de tercera mà que transportava caixes de tomates i sacs d’ametla; o el motocarro de Pepe Pastor, “la Maja”, carregat de productes per a la seua tenda, o les primeres parelles de nóvios que circulaven pels carrers mutxamelers damunt de la peculiar i moderna ”Vespa”...
Abans de acabar vull donar les gràcies a la família d’Alfredo Gomis, Alfredo la Fàbrica, un dels primers veïns que també tenien empresa de transport, per la seua bona disposició a deixar-me algunes de les fotografies que il·lustren este treball, que espere que vos agrade.
Mari Suni Brotons Boix. Cronista de Mutxamel.
Mutxamel, Juny de 2022.
Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
Comentarios